• 21 Nisan 2022

Fotoğraf nedir?

Fotoğraf nedir?

Fotoğraf nedir? 1024 652 yonetici

Fotoğraf doğada var olan görüntüleri; fotoğraf makinesi, ışık, optik, elektronik ve kimyasal maddeler kullanarak ışığa duyarlı cam, kâğıt ya da herhangi bir yüzeye aktarma yöntemidir. Kısaca fotoğraf ışık yardımıyla görüntü çizmektir.

“FOTOĞRAF ÇEKMEK İNSANIN GÖZÜNÜ, AKLINI VE YÜREĞİNİ AYNI HIZAYA GETİRMESİDİR.”

HENRİ CERTİER-BRESSON

Fotoğraf sözcüğü ilk kez İngiliz Sir John F. W. Herschel (1792-1871) tarafından 1840 yılında kullanılmıştır. Sir John, yakın arkadaşı olan İngiliz bilim adamı William Henry Fox Talbot’un (1800-1877) uyguladığı yeni bir yöntemle, yüzey üzerinde elde ettiği görüntüye fotoğraf adını vermiştir. 

İnsanoğlu tarihin ilk dönemlerinden beri gördüklerini mağara duvarlarına, taşlara, parşömenlere, kâğıda çizerek aktarmaya çalışmışlardır. Fotoğraf da bu ihtiyacın bir karşılığı olarak ortaya çıkmıştır. 

Fotoğraf aslında yansımaların gölgelerin fotoğraf makinesi yardımıyla kalıcı hale gelmesiyle oluşur. Yansımalar ise nesnenin yüzey üzerine gölge ve ışık yardımıyla düşmesiyle oluşur. İnsanların karşılaştıkları yansımaları kalıcı hale getirmeye çalışmaları fotoğrafı ortaya çıkarmıştır.

Günümüzde Fotoğraf

Teknoloji geliştikçe fotoğrafın günlük yaşamda yeri daha da fazla arttı. Özellikle cep telefonlarıyla fotoğraf çekilmesi insanların fotoğrafla iç içe olmasını sağlamıştır. İşimizden bilgisayarımıza bilgisayarımızdan kitaplara dergilere varıncaya kadar her alanda fotoğrafla karşı karşıyayız.

Kevin Carter Afrikalı bebek ve Akbaba

En küçüğümüzden en büyüğümüze kadar herkes fotoğraf üretebiliyor. Pahalı pahalı makinelere ihtiyaç duymadan günlük yaşamı fotoğraflayabiliyoruz. İnsanlar güzel anları, gördükleri güzellikleri, hayatlarındaki önemli olayları fotoğraflayarak bunu bir iletişim aracı olarak kullanmışlardır.  Fotoğraf bazen birçok kitleyi harekete geçirdiği için bir iletişim aracına dönüşmüştür.  Örneğin; başından akbaba bekleyen bebeğin fotoğrafını hepimiz görmüşüzdür. Bu fotoğraf büyük toplumsal olaylara, bölgenin sorunlarına ve dünyadaki etkisini görmemize önemli katkıda bulunmuştur.

Fotoğrafın bizim için bu kadar önemli olmasının nedeni bize hissettirdikleridir. Bir manzara fotoğrafının size huzur vermesi, çocukluk fotoğrafınızın sizi o günlere götürmesi,  aynı fotoğrafta olup artık yan yana olamayacağınız insanların hüznü, bizi biz yapan değerler…

Daha fazlası için Atölye Üsküdar’ı sosyal medya hesaplarından takip edebilir, fikir ve görüşlerinizi yorum kısmından belirtebilir ve ya bizimle iletişime geçebilirsiniz.