BİLGİ PORTALI


GEÇİCİ KORUMA SAĞLANAN SURİYELİLER TÜRKİYE’DE ÇALIŞABİLİR Mİ?

Türkiye’de ikamet eden geçici koruma altındaki Suriye vatandaşı olarak, Türkiye’de çalışma hakkınıza sahipsiniz. Çalışma izni için maaşlı çalışma ve serbest çalışma gibi çeşitli seçenekler bulunmaktadır.

Türkiye’de yasal olarak çalışmanın birçok avantajı bulunmaktadır ve yasadışı çalışma ve işletmelerin kanuna aykırı olduğu unutulmamalıdır. Çalışma iznine sahip olduğunuzda sosyal güvenlik ve sigorta haklarından faydalanabilir ve bu sisteme katılabilirsiniz. Ayrıca, Türk vatandaşları ile aynı haklara sahip olmanın yanı sıra asgari ücret alma hakkınız da olacaktır.


TÜRKİYE’DE GEÇİCİ KORUMA ALTINDAKİ SURİYELİLERE YÖNELİK ÇALIŞMA İZİNLERİ NELERDİR?

Maaşlı Çalışma İzinleri

Türkiye’de geçici koruma altında olan Suriye vatandaşları, geçici koruma usullerinin tamamlanmasından ve geçici koruma kimlik belgelerini (üzerinde 99 ile başlayan numaranın bulunduğu) aldıktan altı ay sonra maaşlı çalışma izni için başvuruda bulunabilirler. Çalışma izni başvurusunu ikamet ettiğiniz ilde yapmanız ve daha önce çalışma izni almamış olmanız gerekmektedir.

Maaşlı çalışmaya yönelik çalışma izin başvuruları işveren tarafından yapılmaktadır. Sizi işe alacak olan işverenle bir iş anlaşması yaptıktan sonra, işvereniniz sizin için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na (ÇSGB) çalışma izni başvurusunda bulunacaktır.

Çalışma izni verildikten sonra, işvereniniz başvurunun başarılı olduğuna dair bir e-posta alacaktır. Başvurunun sonucunu ÇSGB çevrimiçi çalışma izni sisteminin “Başvuru Takip Sistemi” üzerinden de takip edebilirsiniz. ÇSGB, size (işe alınacak kişi) yönelik çıkarılan kart biçimindeki çalışma izni belgesini çalıştığınız adrese kargoyla gönderecektir.

Dikkat edilmesi gereken bir nokta, sadece kayıtlı olduğunuz ilde çalışma izninizin geçerli olacağıdır. Farklı bir ilde iş bulursanız, işvereninizle birlikte kayıt yerinizi değiştirmek için İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekmektedir. Bu başvuruyu yaparken işvereninizle imzaladığınız iş sözleşmesini yanınızda bulundurmanız önemlidir. Değişiklik yapıldıktan sonra, işvereniniz çalışma izni için başvuruda bulunabilir.

Çalışma izni başvurusu için gerekli belgeler şunlardır:

  • Geçici koruma faydalanıcısının geçici koruma kimlik belgesi (üzerinde 99 ile başlayan kimlik numarasının bulunduğu),
  • Şahsın fotoğrafı,
  • İşveren ve çalışan arasında imzalanan sözleşme,
  • İşverene ait e-Devlet şifresi,
  • Gerekli olması durumunda işyerine ait ilgili belgeler (faaliyet belgesi, diğer belgeler, kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren bilgi, son vergi beyannamesi, vekâletname, vb.).
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın internet sitesinde hazır formlar bulunmaktadır. Hem Arapça hem de Türkçe şablonlar mevcuttur ve taraflar Türk iş kanununa göre istedikleri herhangi bir sözleşmeyi kullanma hakkına sahiptirler

Serbest Çalışma İzinleri

Türkiye’de ikamet eden geçici koruma altındaki bir Suriye vatandaşı olarak, serbest çalışma iznine başvurabilirsiniz. Kendi adınıza çalışmak veya işletme sahibi olmak istiyorsanız, Türkiye’de Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulmuş ve resmi olarak kayıtlı bir işletmenizin olması gereklidir. Türkiye’de farklı türlerde pek çok işletme seçeneği bulunmaktadır.

Örneğin, küçük bir dükkân gibi kendi işletmenizi kurma hakkına sahipsiniz. Ancak bu durumda işyerinizin Türk yönetmeliklerine uygun olarak kaydedilmesi gerekmektedir.

İşletmenizi Türkiye’de resmi olarak kaydettirdikten sonra, kendiniz için de çalışma izni başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu sayede başvurunuzu daha etkili bir şekilde yönetebilir ve gerekli adımları atarak çalışma iznine sahip olabilirsiniz.


 

 

 

Özel Hedefler

Girişimcilik Ekosistemi içerisindeki GKSS ve ev sahibi toplum (EST) arasındaki bütünleşmeye katkı sağlamak

GKSS ve EST’yi Türkiye’deki girişimcilik ekosistemi hakkında bilgi birikimi ve tecrübe aktarımı sağlamak.

GKSS’nin Türkiye’deki girişimcilik ekosistemi hakkındaki farkındalığını artırmak.

Girişimcilik ekosisteminde göçmen farkındalığını artırmak.

İş Paketleri

Proje Koordinasyon ve Uygulama Faaliyetleri
Atölye Üsküdar'a Göçmen Dostu Mekanizmaların Kazandırılması
GKSS ve EST Arasındaki Entegrasyonun Sağlanması
Eğitim Faaliyetleri
Farkındalık Arttırma Faaliyetleri

Bu proje, Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından uygulanan, T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla yürütülen ENHANCER programı kapsamında Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Burada yer alan içeriklerden Üsküdar Belediyesi sorumlu olup Avrupa Birliği, ICMPD ve T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumlu tutulamaz.